Spaghetti z czerwoną soczewicą jest jednym z tych dań, które przyrządzam gdy mam mało czasu albo brakuje mi pomysłu na obiad. Wszystkie składniki prawie zawsze mam w kuchni. To na prawdę prosty i szybki przepis. I do tego taki smaczny! Przygotowanie w sumie zajmuje mi około 20 minut. Sos zrobicie w czasie gotowania makaronu, wiec wstawcie wrzątek i do dzieła!

spaghetti z czerwoną soczewicą
spaghetti z czerwoną soczewicą

Składniki

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  passata pomidorowa lub pomidory z puszki 400-500 g
  • zioła prowansalskie
  • papryka: wędzona ½ łyżeczki,  słodka ½ łyżeczki, ostra do smaku. Jak widać papryka pasuje tutaj bardzo, ale jeśli nie macie jej w domu przepis też się uda 😉
  •  sól, pieprz
  •  łyżka oleju
  • 4-5 łyżek suchej, czerwonej soczewicy

Ponadto:

  • ok. 75 g razowego makaronu spaghetti na 1 porcję
  • ser żółty lub płatki drożdżowe do posypania (wg uznania)

Ja bardzo lubię do sosu dodać osobno podduszone, grubo pokrojone pieczarki.

Przygotowanie.

Zanim zaczniemy przygotowywać sos, najlepiej od razu wstawić wodę na makaron.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy cebula się zeszli dorzucamy wyciśnięty ząbek czosnku, paprykę* i krótko przesmażamy, uważając aby przyprawy się nie przypaliły (rozpuszczenie papryki w tłuszczu na tym etapie bardzo poprawia intensywność smaku). Zalewamy passatą pomidorową, dorzucamy czerwoną soczewicę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut od czasu od czasu mieszając.

Używamy tutaj suchej czerwonej soczewicy, która gotując się wchłonie i zagęści sos. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody (można podkraść wodę z gotującego się makaronu). Jeśli mamy czas, soczewicę warto wcześniej namoczyć, co jeszcze bardziej skróci czas gotowania. Gdy soczewica będzie miękka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dużą porcją (ok 1 łyżeczki) ziół prowansalskich lub oregano.

*Jeśli jeszcze nie używacie wędzonej papryki to koniecznie zacznijcie! Wędzona papryka była moim odkryciem, gdy zaczynałam gotować dania bezmięsne i brakowało mi “tego czegoś” w smaku potraw. To właśnie dzięki tej przyprawie mięsożercy nie zauważają, że zjedli coś wegetariańskiego. Czerwona wędzona papryka nadaje wspaniałego (uwaga:zaskoczenie) wędzonego i dymnego aromatu przyrządzanym potrawom

Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, jeśli macie ochotę dodajemy duszone pieczarki, posypujemy tartym serem lub płatkami drożdżowymi.

To wszystko, smacznego 🙂

A może zupka do tego? Zerknij na ten przepis:

Zupa bez gotowania na pewno Ci się spodoba 🙂

Zupa bez gotowania

Potrzebujesz wsparcia? Chcesz podzielić się efektami albo zadać pytania? Wskakuj na stronę na facebooku – Dietetyka Przy Kawie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *