Super prosta zupa bez gotowania – z pieczonej dyni i marchewki.

Ale jak to zupa bez gotowania? Po prostu pieczemy warzywa (można użyć innych niż te w moim przepisie) i miksujemy je z dodatkiem bulionu, wody czy innego płynu. Pieczenie warzyw, oprócz wygody i łatwości przygotowania zapewnia też głęboki smak i aromat potrawy. Zachęcam Was do eksperymentów Zaglądnijcie na facebooka i podzielcie się efektami 🙂

Składniki:

  • 1 niewielka dynia hokaido
  • 2 marchewki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej – po ugotowaniu około 1 szklanki (nie wylewamy wody!)
  • sól, pieprz, można dodać 1/2 łyżeczki startego imbiru, słodka i ostra papryka, wędzona słodka papryka
  • Inne dowolne warzywa, na które nie mamy pomysłu (np. pietruszka, seler, ziemniaki)

Z podanej ilości produktów (dynia, marchew, kasza jaglana, bez żadnych dodatkowych warzyw) otrzymałam ok 3 litrów gęstej zupy – krem.

zupa bez gotowania - z pieczonej dyni i marchwi
zupa bez gotowania – z pieczonej dyni i marchwi

Dynię kroimy na kilka mniejszych części i usuwamy pestki.  Nie trzeba obierać jej ze skórki, wystarczy jedynie odciąć brzydsze fragmenty skórki, jeśli takie się zdarzą. Marchewkę obieramy i kroimy na grube słupki (u mnie wielkości palca wskazującego a nawet większe). Można dodać też inne warzywa, które zalegają Wam w lodówce, dobrze będzie pasowała papryka, warzywa korzeniowe czy pomidory. Ja użyłam tylko dyni i marchwi. Zupa ma piękny, słoneczny kolor, który dodaje energii i wlewa trochę ciepła w zmarznięte ciała w mroźne dni.

Pieczenie warzyw

Warzywa wrzucamy do naczynia do pieczenia, foremki czy na blachę, polewamy odrobiną oleju, dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 – 200 stopni C i pieczemy do miękkości. U mnie trwało to około 40 minut, ale czas będzie zależał od tego, na jak duże kawałki pokroimy składniki.

Ugotowanie kaszy

Jeśli nie mamy ugotowanej kaszy jaglanej teraz jest dobry moment, aby ją wstawić. Płuczemy i zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy około 20 minut do miękkości. Uwaga! Nie wylewamy wody z gotowania kaszy, jeśli nie została w całości wchłonięta. Ten przepis jest idealny, jeśli została Wam kasza jaglana z poprzedniego dnia czy śniadania.

Kiedy warzywa będą miękkie wyciągamy je z piekarnika, wrzucamy do blendera kielichowego (lub miksujemy ręcznie) razem z kaszą jaglaną i wodą z gotowania kaszy. Nie potrzeba tutaj bulionu, smak pieczonych warzyw jest intensywny. Jeśli zupa wychodzi zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę wg uznania. Doprawiamy całość solą, pieprzem, ja użyłam też ostrej i słodkiej papryki, Można podać samą lub z łyżką jogurtu naturalnego.

Zupa bez gotowania
Zupa bez gotowania

Smacznego!

PS. Jeśli macie ochotę na zupę w formie gotowanej, sprawdźcie przepis na Ramen po mojemu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *