Kluskie ruskie – dla wielbicieli pierogów ruskich, którzy nie mają cierpliwości czy czasu na lepienie pierogów.

Składniki:

  • kostka sera białego twarogowego (200 g)
  • ugotowane, rozgniecione ziemniaki (z poprzedniego dnia z obiadu nadadzą się bardzo dobrze). Ilość taka sama jak sera białego lub więcej.
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę i usmażona na złoto
  • 1 jajko
  • mąka pszenna – około 4-5 łyżek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na gaz wstawiamy duży garnek z osoloną wodą. Zanim się zagotuje w misce łączymy wszystkie składniki na kluski (łącznie z podsmażoną cebulką). mieszamy i lekko wyrabiamy masę – nie musi, a nawet nie powinna być idealnie połączona. Po prostu rozgniatamy widelcem. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, doprawiamy do smaku. Lekko wyrabiamy rękami.

Kluski ruskie - masa
Kluski ruskie – masa

Opłukujemy dłonie w wodzie, aby masa bardzo nie kleiła się do rąk. Lepimy kuleczki – wielkość wg uznania. U mnie były mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, ale mogą być większe. Kluski układamy na desce podsypanej mąką i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Jeśli mamy bardzo dużo masy lub mniejszy garnek być może trzeba będzie ugotować je “na 2 razy” Ważne aby do garnka nie wrzucić zbyt wiele na raz– mogłyby się wtedy posklejać czy rozpaść.

Kluski ruskie
Kluski ruskie

Kluski ruskie wyławiamy, gdy woda zagotuje się, a kulki wypłyną na powierzchnię. Podajemy ze smażoną cebulką.

Gotowe kluski ruskie
Gotowe kluski ruskie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *