Bywa tak, że człowieka najdzie ochota na coś słodkiego, na już teraz, chciałby coś prostego i szybkiego Najlepiej do zrobienia z tego co już ma w domu. Bez zbędnych wypraw do sklepu. I tutaj z pomocą nadchodzę ja! Zebrałam moje ulubione, najprostsze i najszybsze przepisy na zdrowe słodycze. Są pyszne, a ich przygotowanie zaangażuje Was na nie więcej niż 15 minut.
Jakby tego było mało, to czego nie zjecie możecie zamrozić (wszystko oprócz pączków:) i wrzucić do piekarnika gdy wpadną do Was niespodziewani goście albo nastanie zły, deszczowy, smutny dzień. Czy gorące brownie z malinami gotowe w kilka minut nie brzmi wspaniale ? 🙂
Brownie z malinami
Idealne, lekko wilgotne, wspaniałe. Można zrobić je w formie babeczek lub upiec na jednej większej blasze i jako ciasto. Nie ma tu cukru ani mąki pszennej. Nie jest to jeden z tych przepisów, które są kompromisem pomiędzy smakiem a zdrowiem. One są po prostu pyszne. Od kiedy wymyśliłam ten przepis nie mam potrzeby robić brownie w inny sposób. Poniżej wersja z domowym dżemem malinowym ale wspaniałe będą też np z masłem orzechowym czy posiekanymi kawałkami orzechów i czekolady. Proszę Państwa oto znakomite Brownie z CIECIERZYCY!
Składniki na 10 babeczek:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki kakao lub karobu
- 2 jajka
- ½ banana
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 namoczonych daktyli (15 minut moczenia wystarczy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie: Maliny (domowy dżem lub mrożone), inne ulubione owoce, masło orzechowe, posiekana czekolada
Do wysokiego pojemnika wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
* Nie polecam tutaj blendera kielichowego. Mój niestety nie dał sobie rady. Lepiej zmiksować całość blenderem ręcznym lub malakserem.
Do foremek na babeczki wykładamy po łyżce masy, następnie dodajemy owoce, dżem lub np. masło orzechowe (ok 1 dużej łyżeczki), Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (grzanie góra/dół). Zapas babeczek możemy zamrozić.
Crumble z owsianą kruszoną
Idealny sposób na zużycie owoców, na które nie macie pomysłu. Sprawdzą się tutaj jabłka, gruszki, maliny, truskawki, śliwki….co tylko chcecie. Tym razem użyłam jabłek i podałam je z sosem truskawkowym. Strzał w dziesiątkę. Przepyszne połączenie chrupiącej kruszonki i gorących owoców.
Składniki na 4 niewielkie kokilki:
- 2 jabłka
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru
- Cynamon
Sos truskawkowy:
- Mrożone lub świeże truskawki
- Pół łyżki cukru
Truskawki z cukrem dusimy na małym ogniu, aż puszczą sok i utworzy się owocowy sos.
Owoce kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miseczek do zapiekania. Posypujemy cynamonem wedle uznania, można dodać odrobinę cukru jeśli owoce są kwaśne.
Do kruszonki używam płatków owsianych górskich i wolę je lekko rozdrobnić, dlatego rzucam je razem z masłem i cukrem do blendera i lekko rozdrabniam. Nie trzeba tego robić, składniki można po prostu wymieszać.
Kruszonką posypujemy owoce i zapiekamy przez około 15 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.
Najprostsze kulki sezamowe
To chyba najszybszy przepis na zdrowe słodycze pośród tutaj zebranych, Potrzebujemy tylko 2 składniki. Sezam możecie zamienić na dowolne orzechy a daktyle na inne suszone owoce. To świetny punkt wyjścia do własnych eksperymentów.
Składniki na 10 małych kulek:
- ok. 1/3 szklanki sezamu (najlepiej nieoczyszczonego)
- 5 daktyli lub innych suszonych owoców. Namoczone przez minimum 15-20 minut w ciepłej wodzie
Sezam podprażyć na patelni. Wystudzony sezam zmielić w młynku do kawy (nie na idealnie gładką masę) lub blenderem. Dodać daktyle i miksować jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.. Z masy ulepić kuleczki ( u mnie mniejsze niż orzech włoski) . Kuleczki można obtoczyć w posiekanych orzechach, kakao czy sezamie.
Te kuleczki również można zamrozić .
Błyskawiczna czekolada z dodatkami
Do czekolady potrzebujecie olej kokosowy, kakao lub karob i miód. Posypać można orzechami, owocami albo czymkolwiek chcecie i macie akurat w domu. Moja ulubiona wersja to truskawki albo maliny i orzechy włoskie.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czubata łyżeczka kakao lub karobu
- Niecała łyżeczka miodu lub innego słodzidła, np syrop z daktyli albo klonowy
Dodatki:
- mrożone truskawki lub inne ulubione owoce (np. maliny)
- łyżeczka posiekanych orzechów włoskich, wiórki kokosowe itp
W miseczce rozcieramy olej, miód i kakao lub karob, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. (nie rozpuszczamy oleju, nie ma takiej potrzeby) Rozsmarowujemy w miarę cienką warstwę na papierze do pieczenia, posypujemy ulubionymi dodatkami (np. mrożonym owocami, pokrojonymi na mniejsze kawałki) czy orzechami lekko je dociskając. Wkładamy do zamrażalnika na około 15-20 minut, aż masa stwardnieje. Jeśli nie chcecie jeść od razu całej, resztę zostawiacie w pudełeczku w zamrażarce. Lepiej jeść ją w miarę szybko po wyciągnięciu z zamrażalnika, olej kokosowy w wyższych temperaturach niestety się rozpływa.
Pieczone pączki
Po wielu próbach znalazłam przepis na pączki, które są jednocześnie zdrowe, pyszne i nie ma z nimi dużo pracy, bo pieką się same w piekarniku. Jak to pączki muszą wyrosnąć ale nie są zbyt angażujące. Ich pierwowzorem były osławione pączki z Kwestii Smaku (o te), które przez kilka lat z rzędu królowały w mojej kuchni z okazji tłustego czwartku i przez myśl nie przeszło mi, aby coś w nich zmieniać. Jednak tym razem nadszedł czas i na nie. Przepis jest zdrowszy od oryginału (sporo mniej masła, częściowo razowa mąka) a tak samo pyszny. Na prawdę, nie czuję w ogóle różnicy 🙂
Składniki na 12 pączków
- 100 ml mleka
- 30 g drożdży (wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zdążyły się ogrzać)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 180 g mąki (ok 1,5 szklanki, w tym 1 szklanka mąki pszennej białej np tortowej i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000).
- 1 jajko
- 30 g masła (miękkie)
*Po opisie przygotowania pączków znajdziecie przepisy na sosy: czekoladowy z masłem orzechowym i jogurtowy.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, pół łyżeczki soli i łyżkę mąki. Przykrywamy i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Najlepiej użyć dużego kubka lub miseczki, aby zaczyn nam nie „wykipiał” poza naczynie.
Do dużej miski wrzucamy mąkę, pozostały cukier, sól, jajko i zaczyn. Mieszamy najpierw łyżką, a gdy składniki się wstępnie połączą zagniatamy ręcznie. Ciasto na początku będzie się lepiło, ale w miarę wyrabiania coraz lepiej odchodzi od dłoni. Wtedy dodajemy stopniowo masło, po kawałku. Gdy pierwsza porcja masła ładnie połączy się z masą, dodajemy kolejne kawałeczki. Ja masło pokroiłam na plasterki i dodawałam w 3-4 porcjach. Po dodaniu całego tłuszczu ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Gdyby cały czas było zbyt lepiące można dodać jeszcze trochę mąki, ale trzeba pamiętać aby nie przesadzić z jej ilością. Owszem będzie się łatwiej wyrabiało, ale pączki będą później twardsze.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. U mnie wyrastało około 45 minut. Zagniatamy jeszcze raz kilkoma ruchami, tak aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Dzielimy na 12 mniejszych porcji. Formujemy kuleczki, które następnie spłaszczamy w dłoni. Na środek nakładamy ulubioną marmoladę i składamy kółeczko na pół. Zlepiamy najpierw tak, jak pierogi. później brzegi sklejamy ze sobą, aby utworzyła się kulka. Układamy w silikonowych foremkach na muffinki, łączeniem do dołu (można oczywiście użyć też papierowych papilotek).
Włączamy piekarnik a gotowym pączkom pozwalamy jeszcze przez 10-15 minut podrosnąć. Pieczemy około 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni. Pączki powinny lekko zarumienić się z góry, ale nadal pozostać miękkie.
Pączki zjadamy same lub zamaczamy w sosach:
Sosy
Sos czekoladowy z masłem orzechowym:
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka oleju kokosowego
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać pączki. Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub innymi dodatkami wg uznania.
Sos jogurtowy:
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Ja oblałam pączki jogurtem z miodem ale jeśli wolicie bardziej „lukrową” wersję dodajcie łyżkę rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego. Polewa lepiej zastygnie
I kto powiedział że zdrowe słodycze są nudne i bez smaku?
Dajcie koniecznie znać który przepis podbił Wasze serca 🙂