Ta sałatka ziemniaczana ze szparagami bardzo dobrze sprawdza się jako sycący posiłek do pracy, na piknik lub na grilla czy na lekką kolację. Szparagi z młodymi ziemniaczkami i koperkiem stanową idealną kompozycję. Warto korzystać, bo sezon na nie jest bardzo krótki.
Wiosna to dla mnie smak młodych ziemniaków, koperku, botwinki i szparagów. Dlaczego nie połączyć ich w jedno danie, gdy tak niewiele trzeba, aby przyrządzić pyszny i lekki posiłek?
Składniki:
- ok 500 g młodych, ugotowanych ziemniaków
- pęczek szparagów
- kilka liści botwinki (można też użyć np świeżego szpinaku)
- mała czerwona cebulka lub 1/2 większej
- 2-3 ogórki kiszone + 2-3 łyżki wody z ogórków do sosu
- pęczek koperku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Szparagi kroimy na ok 2 cm kawałki, a główki zostawiamy w całości. Szparagi można podpiec lub ugotować. Ja posmarowałam je odrobiną oliwy, przyprawiłam solą i pieprzem i piekłam około 10 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie na 5 minut dorzuciłam główki i piekłam jeszcze 5 minut. Czas pieczenia może być różny, w zależności od grubości łodyg. Najważniejsze, aby nie trzymać ich za długo,powinny być lekko kruche. Zbyt miękkie szparagi nie są zbyt smaczne.
- Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę
- Liście botwinki siekamy
- Czerwoną cebulę kroimy w piórka
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, a następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i 2-3 łyżki soku z kiszonych ogórków. Mieszamy i próbujemy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba . Sok z ogórków jest już słony, wiec lepiej nie solić na oko)
Coś na deser? Wypróbuj przepisy na zdrowe słodycze dla zabieganych.