Dlaczego sałatko – pasta z zielonej soczewicy a nie po prostu sałatka albo pasta? Bo można tylko wymieszać składniki albo na też mieszając, lekko rozgniatać soczewicę, co nada całości konsystencję bardziej zwartą i idealną do nałożenia np na pieczywo.
Początkowo moje serce skradło połączenie tej sałatko – pasty z czarnuszką, ale ostatnio odkryłam też jak wspaniale smakuje w wersji bardziej pikantnej, ze świeżą papryczką chilli i kolendrą. Wiem, że kolendrę można kochać lub nienawidzić ( ja jestem team kolendra całym sercem), ale dla tych, którym smakuje ona mydłem, godnym zastępnikiem okaże się natka pietruszki.
A co tutaj jest najważniejsze? Sos! Połączenie pasty sezamowej z sokiem z kiszonych ogórków robi tutaj “to coś”,
Wystarczy mieć soczewicę (gotowaną lub z puszki), tahini i coś kiszonego (np kiszone ogórki ale zastępowałam je też kiszoną czerwoną kapustą – pycha, a jakie kolory!), Kwaskowatość kiszonek idealnie się tutaj komponuje. Ja używam zazwyczaj zielonej soczewicy, brązowa też się świetnie sprawdzi.
Jeśli używacie suchej soczewicy warto wcześniej zamoczyć ją w ciepłej wodzie, przez minimum 30 minut. Dzięki temu będzie lżej strawna i szybciej się ugotuje.
Sos:
Do podania:
Na co mamy ochotę: czarnuszka, świeża papryczka chilli, świeża kolendra.
Soczewica:
Jeśli używamy suchej, namaczamy ją przez min, 30 minut (można pominąć ten krok) i gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. W przypadku produktu konserwowego przepłukujemy dokładnie całość na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soli i substancji, przez które nasz brzuch mógłby zmienić się w balon.
Do miseczki wrzucamy ugotowaną do miękkości soczewicę. dodajemy cebulę oraz ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, Wyciskamy lub siekamy ząbek czosnku.
Sos:
Doprawienie sosu zależy przede wszystkim od tego, jak słona i kwaśna jest zalewa z ogórków kiszonych. Dlatego sok z limonki i sól dodajemy do smaku na samym końcu.
Do sałatki dokładamy łyżeczkę tahini, 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków, doprawiamy świeżym pieprzem. Łączymy składniki i próbujemy, Jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy do smaku sól i sok z limonki.
Przy mieszaniu soczewicę można lekko rozgniatać. Powstanie wtedy pyszna pasta do kanapek.
I już, Sałatko – pasta z zielonej soczewicy gotowa. Wspaniale pasuje do niej świeża kolendra, ostra papryczka chilli, natka pietruszki czy czarnuszka – do wyboru, do koloru.
Smacznego!
Zostało Ci jeszcze trochę soczewicy? Możesz wypróbować przepis na spaghetti. Użyłam w nim czerwonej soczewicy, ale możesz wykorzystać też zieloną czy brązową
KLIK: https://dietetykaprzykawie.pl/spaghetti-z-czerwona-soczewica/
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.