W poprzednim wpisie (KLIK) podzieliłam się z Wami przepisem na owsiankę bananową. Ciasteczka owsiane z czekoladą to mój sposób na wykorzystanie jej zapasu, który czasami mam w lodówce. Staram się przygotowywać śniadania na 2-3 dni do przodu. Zdarza się jednak (wcale nie tak rzadko), że zmieniam zdanie. Wtedy pora na ciasteczka “owsiankowe”. Mogą mieć dowolne dodatki (najlepiej takie, które po prostu są w domu, zachęcam do eksperymentów), Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. I nic się nie marnuje.

ciasteczka owsiane z czekoladą

Przepis na ciasteczka owsiane z czekoladą, 

które nazywam często ciasteczkami owsiankowymi:

Różnią się one od “klasycznych” ciastek owsianych tym, że robimy je z ugotowanej i przestudzonej owsianki, a nie suchych płatków owsianych. Przepis jest bardzo prosty. Wcześniej ugotowaną owsiankę (z bananem) mieszamy z ulubionymi bakaliami i pieczemy. Zamaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy orzechami czy wiórkami kokosowymi i gotowe! Etap obtaczania w czekoladzie można oczywiście pominąć.

Składniki:

Baza

  • 1 porcja gęstej owsianki ugotowanej na 7 łyżkach płatków owsianych (70 g suchego produktu).
  • Jeśli używacie owsianki “solo”, czyli ugotowanej bez banana): 1/2 banana rozgniecionego widelcem 
Mój przepis na owsiankę bananową,którą wykorzystuję do tego przepisu znajdziesz TUTAJ

    Dodatki (na jakie tylko macie ochotę)

    U mnie (wszystko na oko, mniej więcej po 1 garści )

    • daktyle (posiekane)
    • suszona żurawina
    • pestki dyni
    • orzechy włoskie (posiekane)
    • gorzka czekolada (posiekana)

    + opcjonalnie:

    • 1 łyżka masła orzechowego (100% orzechów)
    • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

    Polewa:

    • gorzka czekolada
    • napój roślinny lub mleko

    Do posypania:

    • posiekane orzechy włoskie
    • wiórki kokosa

    Do przepisu wykorzystujemy ugotowaną wcześniej owsiankę bananową (bez dodatków). Przestudzone, ugotowane płatki owsiane mieszamy z orzechami, suszonymi owocami i masłem orzechowym aż do połączenia masy. Formujemy równiej wielkości ciastka. Ja lubię, gdy są dość duże. Wychodzi ich około 9 sztuk. Układamy je na papierze do pieczenia posmarowanym cienką warstwą oleju. Wierzch ciasteczek smarujemy odrobiną tłuszczu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut*.

    Czekoladę rozpuszczamy z niewielką ilością napoju roślinnego, tak aby powstała płynna, dość gęsta masa. Zamaczamy w niej część każdego z ciasteczka, posypujemy ulubionymi dodatkami, Moje ulubione to posiekane orzechy włoskie, suszone owoce lub wiórki kokosowe. Na tą porcję ciastek użyłam 3-4 kostek czekolady rozpuszczonych z 3 łyżkami mleka. Ciasteczka zostawiamy do stężenia czekolady i zjadamy ze smakiem do kawy lub ulubionej herbaty. Nadmiar ciasteczek możemy zamrozić.

    Uwagi praktyczne

    • Gdyby masa była zbyt kleista, zamaczamy dłonie w wodzie, wtedy łatwiej jest uformować ciasteczka.
    • Konsystencja masy zależy od tego, jak rzadka jest owsianka, której użyjecie. W razie potrzeby można dosypać suche płatki owsiane.
    • * Czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże i grube są ciasteczka. Warto do nich zaglądnąć od czasu do czasu.

    Wartości odżywcze (1 ciasteczko, 76 g)

    Wersja z napojem migdałowym (wegańska) :

    • 163 kcal
    • Białko: 4.5 g
    • Tłuszcze:10.5 g
    • Węglowodany: 13.6 g

    Wersja z mlekiem krowim 2% tłuszczu:

    • 172 kcal
    • Białko: 5.2 g
    • Tłuszcze:10.8 g
    • Węglowodany: 14.7 g

    Przepis Ci się spodobał? Masz jakieś pytania? Daj mi znać na Facebooku lub Instagramie!

    Na tej samej owsiankowej bazie można zrobić też placuszki z owocami. Przepis już niedługo.

    Owsianka bananowa z czekoladą. Dietetyka przy kawie

    Owsianka bananowa z czekoladą.

    Placuszki bananowe z owocami

    Placuszki bananowe z owocami.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *