Od dłuższego czasu w mojej szafce zalegają suszone pomidory. Nie takie w słoiczku, w zalewie z oleju czy oliwy z oliwek ale po prostu suszone. Nie pamiętam gdzie je kupiłam, ale nadają się one do zjedzenia, tylko jeśli zostaną wcześniej namoczone. Próbowałam traktować je oliwą z przyprawami, zostawiałam w takiej mieszance nawet na kilka dni, ale pozostawały twarde i niewzruszone. Dopiero najzwyklejsza letnia, przegotowana woda sprawiła, że zmiękły (zostawione na noc w lodówce)  i można było je spożytkować. Tak powstał pomysł na sałatkę z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym.

Oto przepis:

Składniki, których użyłam:

  • 3-4 poszarpane liście zielonej sałaty
  • 3 pokrojone suszone pomidory. Ja akurat użyłam takich, które trzeba wcześniej namoczyć w wodzie, ale dobre będą też takie z zalewy
  • ser pleśniowy (kozi również bardzo by pasował) – skroiłam ok. 1/4 -1/3 stugramowego kawałka, czyli ok 25-30 g
  • 4-5 plastrów świeżego ogórka (kiszony też by się sprawdził)
  • Mały kawałek czerwonej cebulki
  • 3 posiekane orzechy włoskie
  • Oliwki czarne i zielone – dodałam po dużej łyżce, przekrojone na pół
  • Oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, Można też dodać łyżeczkę oliwy z pomidorów. Nie dodawajcie od razu soli – oliwki i ser pleśniowy są już dość słone.
  • Opcjonalnie 1-2 kromki pieczywa

Myślę, że ta sałatka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym sprawdzi się na szybką, lekką kolację czy lunch do pracy. 

Masz ochotę na coś konkretniejszego? Zerknij na Wegetariański Ramen po mojemu.

Macie swoje ulubione przepisy na lekkie i zdrowe sałatki? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się pomysłami:)

Smacznego!

 

Sałatka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *